Koululaisten perinteisten hiihtokilpailujen lähtötunnelmia

1950-luvulla Leppävaaran kansakoulun edustalla

(nyk. Veräjäpellonkadulla).

Leppävaaran kansalaismuistipiiri

 

Leppävaara-seura käynnisti vuonna 2002 kansalaismuistipiirin, jonka puitteissa vanhat leppävaaralaiset ovat keränneet talteen alueen rikasta historiaa valokuvina, lehtileikkeinä, tarinoina ja henkilöhistorioina. Piiriläiset ovat vuosien kuluessa kyenneet tarkentamaan epävarmoja tietoja Leppävaaran kehityksen kannalta olennaisista asioista.

 

Kansalaismuistipiiri kokoontuu vuosittain kesäkuukausia lukuun ottamatta 12–14 istuntoon. Aiemmin kokoonnuttiin Ruusutorpan koululla, mutta keväästä 2018 alkaen Leppävaaran Elä ja asu -seniorikeskuksessa (osoite: Säterinkatu 3). Toimintaan on vuosien kuluessa osallistunut reilusti yli 100 henkilöä. Kansalaismuisti-illat ovat sosiaalisia tapahtumia, joissa keskustellaan vilkkaasti. Välillä myös kinastellaan, sillä muistikuvat menneestä ajasta eivät aina suinkaan mene yksiin. Piirissä vallitsee vahva yhteishenki, joka ei kuitenkaan sulje pois uusia tulokkaita. Välillä iltoihin kutsutaan vierailevia tähtiä, alansa parhaita asiantuntijoita. Kaikilla ulkopuolisilla vierailijoilla on kuitenkin ollut tiivis side Leppävaaraan. Kansalaismuistikeskustelut jatkuvat istuntojen välissä Facebook-ryhmässä, jolloin on saatu mukaan monia uusia osallistujia.

 

Kerätyn aineiston pohjalta on laadittu kymmeniä historia-artikkeleita Lepuski-lehteen ja seuran verkkosivulle www.lepuski.fi/historia sekä saatu arvokasta lähdeaineistoa seuran julkaisemiin historiikkeihin, joista uusin – "Leppävaaran alkukoti" julkaistiin 7.9.2017 Raittikarnevaaleilla. Harakan ja Pohjois-Leppävaaran vaiheista kertova "Valtatien varrelta" ilmestyi 2.11.2015. "Albergasta Leppävaaraan" -historiikin kaksi painosta on jo myyty loppuun.

 

Kansalaismuistitoiminnan esikuvana on ollut Helsingin yliopiston Kulttuurikaupunki 2000 –hanke, josta Leppävaarassa on kehitetty oma sovellus.

 

Tervetuloa: Kevään 2018 aikataulu.