Koululaisten perinteisten hiihtokilpailujen lähtötunnelmia

1950-luvulla Leppävaaran kansakoulun edustalla

(nyk. Veräjäpellonkadulla).

Leppävaaran kansalaismuistipiiri

 

Leppävaara-seura käynnisti suositun kansalaismuistitoimintansa jo vuonna 2002. Talteen on saatu valtava määrä alueen rikasta historiaa valokuvina, lehtileikkeinä, tarinoina ja henkilöhistorioina. Piiriläiset ovat vuosien kuluessa kyenneet tarkentamaan epävarmoja tietoja Leppävaaran kehityksen kannalta olennaisista asioista.

 

Kansalaismuisti-illat ovat sosiaalisia tapahtumia, joissa keskustellaan vilkkaasti. Välillä myös kinastellaan, sillä muistikuvat menneestä ajasta eivät aina suinkaan mene yksiin. Piirissä vallitsee vahva yhteishenki, joka ei kuitenkaan sulje pois uusia tulokkaita. Välillä iltoihin kutsutaan vierailevia tähtiä, alansa parhaita asiantuntijoita. Kaikilla ulkopuolisilla vierailijoilla on kuitenkin ollut tiivis side Leppävaaraan. Kansalaismuistikeskustelut jatkuvat istuntojen välissä Facebook-ryhmässä, jolloin on saatu mukaan monia uusia osallistujia.

 

Kerätyn aineiston pohjalta on laadittu kymmeniä historia-artikkeleita Lepuski-lehteen ja seuran verkkosivulle www.lepuski.fi/historia sekä saatu arvokasta lähdeaineistoa seuran julkaisemiin historiikkeihin, joista uusin, ”Leppävaaran ytimessä”, julkaistiin vuonna 2019 Sitä edeltävä "Leppävaaran alkukoti" ilmestyi vuonna 2017. Harakan ja Pohjois-Leppävaaran vaiheista kertova "Valtatien varrelta" julkaistiin vuonna 2015 ja se valittiin vuoden parhaaksi kotiseutukirjaksi. Seuran ensimmäinen historiikki ”Albergasta Leppävaaraan" ilmestyi 2011. Kirjat ovat olleet kysyttyjä, ne on uusinta kirjaa lukuun ottamatta jo myyty loppuun.

Kansalaismuistitoiminnan esikuvana on ollut Helsingin yliopiston Kulttuurikaupunki 2000
-hanke, josta Leppävaarassa on kehitetty oma sovellus.

 

Kansalaismuistipiiri on normaali vuosina kokoontunut 10–12 istuntoon. Esimerkiksi vuonna 2018 iltoja oli 11 kertaa ja niihin osallistujia oli yhteensä 582. Koronaepidemian ajan kansalaismuistipiiri on ollut tauolla.

 

Kansalaismuistipiirin toiminta käynnistyy taas joulun jälkeen 12.1.2022, jolloin vietetään kansalaismuistipiirin 20-v. synttäreitä. Kevään istunnot pidetään Ruusutorpan koulun auditoriossa, Leppävaarankatu 26. Tapaamiset alkavat aina klo 18 ja päättyvät 19.30. Kansalaismuistipiirin kokouspäivät ovat aloitustapaamisen 12.1. jälkeen seuraavat: 26.1., 9.2., 2.3., 23.3., 20.4. ja 4.5.2022. Istunnot ovat avoimia kaikille ja maksuttomia.
 
Albergan kartanon perustamisesta tulee maaliskuussa kuluneeksi jo 400 vuotta. Järjestämme yhdessä Espoon kaupunginmuseon kanssa yleisötilaisuuden Albergan kartanon rikkaasta ja pitkästä historiasta. Tervetuloa Sellon kirjaston aulaan maanantaina 14.3.2022 klo 18. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille.